DRIVING HOME FOR CHRISTMAS?

Jul! (H)julen står för dörren och det är många som ska ut på vägarna.
Det tål att påminnas om vad som är klokt och vad som är mindre klokt när det kommer till att ge sig ut på vägarna. Det är lite pyssel med att både göra sig själv och sitt fordon redo för julturen.
Att veta sina gränser, att veta bilens gränser och att sätta personliga gränser är A och O.

Redo för jul - Defender of the Cadet!
Bild: Slims.se
Redo för jul – Defender of the Cadet!
Bild: Slims.se

Är bilen redo för turen?

Detta gäller givetvis vid alla turer med din bil, det är en väldigt enkel fråga som du måste svara ärligt på – är den trafiksäker?

  • Är dina däck i bra skick och avsedda för vinterväglag?
  • Har du fyllt på spolarvätska som funkar i minusgrader?
  • Är torkarbladen i bra skick?
  • Fungerar bilens alla lampor?
  • Har du servat bilen så att alla vätskor är på rätt nivå och avsedda för årstiden?

Om bilen inte uppfyller minst vad som står skrivit ovanstående – stanna hemma tills allt är åtgärdat.
Bli inte stående, full tank från start och om det är möjligt – en dunk med extra bränsle.

Är du redo för turen?

Jul ska vara kul!
Att sätta sig i bilen när man är trött som ett vrak är absolut livsfarligt och kan likställas med att köra rattfull. Samma sak gäller med stress, att köra som en dåre bara för att komma fram till ett visst klockslag är rent vansinne.
Stanna och rasta, fyll på med energi och kolla så att bilen fortfarande är i bra skick.
Bättre komma 1 timme för sent än att aldrig komma fram alls – ett helt liv för tidigt.

Utrustning för att klara ett stillastående.

Prepping gäller inte bara hemma, det är ett tänk man alltid har med sig och definitivt något man ska ha med sig på vägen. Oavsett vad din försäkring lovar med assistans så är det inte som går att räkna med. Blir det väldigt stökigt väder så kan det näst intill vara omöjligt att få hjälp. Din mobil kan sluta fungera och det är idé att ha med sig grejer för att kunna klara sig själv.

  • Vatten och något att äta – både för dig, dina passagerare och eventuella husdjur.
  • Filt och kläder (mössa, vantar, halsduk, något att sitta på då bilen snabbt blir väldigt kall) för att kunna hålla värmen om man måste vänta.
  • Spade för att kunna gräva loss sig ur snö eller lera.
  • Startkablar – både för din egen och för att kunna hjälpa andra bilister.
  • Förbandslåda – en riktigt välutrustad som innehåller mycket utrustning samt instruktioner för hur man hjälper på rätt vis!

EDC för där du är och dit du ska!

Bara för att det är solsken och plusgrader där du är här och nu så är det inte säkert att det ser ut så dit du ska. Vädret kan slå om på ett ögonblick, något som man aldrig kan förutspå oavsett hur noga man kikat på SMHIs sida eller i sin väderapp.
Tänk igenom vad du har på kropp, knopp och på fötterna. Ett par rejäla kängor funkar i alla väder – något ett par tunna skor inte gör. Tänk igenom din utrustning och ett par scenarios som kan tänkas hända, packa smart och ta hellre med något litet för mycket än lämna något hemma som kan vara avgörande för ditt välbefinnande!

EDC som vi tycker ni ska ha med er!

Här är ett gäng prylar vi brukat rekommendera som en grundläggande EDC, funkar i alla väder och otaliga situationer – lika bra till midsommar som till jul.
Samtliga finns att köpa i vår webbutik, Slims.se – klicka på produktnamnet för att länkas vidare:

  • EDC Organizer – håll din EDC samlad på ett smart ställe, exempelvis i en Maxpediton EDC-organizer som finns i flera storlekar, blogginlägg finns HÄR!
  • Tändare/tändstickor – för att kunna tina upp ett fruset lås och starta en livsviktig eld. Stormstickor från UCO är gjorda för stökigt väder och kommer i vattentät behållare.
  • Ficklampa och extra batterier – att bli stående längs vägen utan att kunna se eller synas är inget alternativ. En bra lampa med laddade batterier (+ ett eller flera extra) är ett absolut måste. Fenix LD15R har magnetisk botten och har en extra diod som lyser rött, blogginlägg finns HÄR!
  • Kniv med flera funktioner – att kunna fixa små problem med bilen, din utrustning, skära ett bälte samt kunna öppna en konservburk är ett måste. En Victorinox Huntsman är aldrig fel, blogginlägg om varianten i camo finns HÄR!
  • Penna – att kunna skriva ner viktig information är en av hörnstenarna i en vettig EDC. Måste man gå ifrån sin bil så är det klokt att lämna en lapp med lite information. En Space Pen Bullet är alltid bra att ha, då spelar det mindre roll om du är upp och ner, mitt i sommarn eller i kallaste vintern – den funkar!
  • Tång – en tång är ett otroligt mäktigt verktyg som funkar till otroligt mycket! Förrutom att nypa ihop, nypa av, böja och lyfta så kan du hålla både vassa, varma och farliga saker utan att skada dig! Vi rekommenderar den minimala hjälten Gerber Dime och Victorinox SwissTool X – built like a tank!

En riktigt trevlig jul!

Vi önskar alla läsare, följare, kunder och vänner en riktigt fin julhelg – KÖR FÖRSIKTIGT! <3

Webbutiken är som vanligt öppen 24 timmar om dygnet – 7 dagar i veckan.
Paket skickas som vanligt under alla dagarna som ej är röda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *