Victorinox Alox Fördelar Och Nackdelar

Victorinox alox fördelar och nackdelar, vilka är dessa?
Idag ska jag ge er min point of view kring några bra och mindra bra egenskaper och detaljer. Smaken är ju som bekant som baken – delad!
Så vi får helt enkelt se om ni håller med mig, eller inte kring ett par punkter att fnula kring.
För alox är faktiskt mer än bara ögongodis, nu dyker vi ner i smältdegeln!

Vad innebär alox?

Ja, vad innebär det när en Victorinoxkniv har tillägget alox?
Alox är namnet Victorinox kallar alla knivarna som har handtag av aluminium istället för plast.
Det är i nuläget endast Classic och MiniChamp som finns i både alox och med plastskållor. Exempel på några kända aloxmodeller är Cadet, Pioneer, Electrician och Evoke (tidigare Hunter Alox, fast med thumb stud).

Victorinox MiniChamp Alox
Victorinox MiniChamp Alox
Bild: Slims.se

Ökat grepp och hållbarhet

Den räfflade ytan är inte bara en fröjd för ögat och strukturen ger ett bättre grepp. Detta märks inte minst om man har handskar på sig. Då blir det absolut skillnad och risken att kniven glider iväg minskar. Aluminium är inget man sliter ut i första laget, troligtvis aldrig. Skulle man tappa sin kniv av plast så kan skållorna spricka, något som går att byta. Aluminium går inte sönder om det tappas. Men om man tappar det i en rugglig yta som asfalt kan det både bli fult och bli lite vasst. Har man en variant med färgad alox så kommer den ytan att slitas och patineras med tiden. Slitningen sker på delarna som sticker upp samt kanterna. Så mönstret av färg som sitter kvar kommer bli väldigt personlig, något jag tycker är supersnyggt!

Lätt att hålla rent

Det blir väldigt lätt att hålla sin kniv ren när den är en modell med aloxsidor. Det är bara att diska den under rinnande vatten, torka den torr och smörja upp den och den är som ny. Det är förvisso inget större problem att rengöra en med plastsidor heller. Proceduren är den samma med diskning. Men där finns fler ställen och skrymslen som kan samla smuts, den som nånsin bytt gamla skållor vet vad man kan hitta under dessa. Detta slipper med aloxen som har extremt tight, nitade sidor.

Några funktioner försvinner

Aloxknivarna har inga slots för pincett, tandpetare, penna och nål. Det minskar funktionerna, men det gör å andra sidan att man får en mycket mer slimmad profil. Något som dagens modeller också saknar är korkskruv/stjärnmejsen. Det som då blir en fördel är åter igen dess profil, greppet störs inte av något som sticker ut.

Victorinox Alox Cadet Maratac AAA Titan Space Pen Shuttle EDC Dump Bild: Slims.se
Victorinox Alox Cadet Maratac AAA Titan Space Pen Shuttle EDC Dump
Bild: Slims.se

Enda stora nackdelen

Den enda stora nackdelen som jag inte tror någon kan tala emot är endast en – temperaturkänslighet. Och det är inte dess funktioner som påverkas här, utan användaren. För om det är riktigt kallt så är det inte så mysigt att hålla i en iskall kniv. För är det något som blir fantastiskt kallt så är det knivar med metallhandtag. Och att plocka upp en kniv som man glömt i solen en gassande sommardag är inget man glömmer. Så där är de två nackdelarna som jag inte kan ge en positiv synvinkel av.

Victorinox Alox Fördelar Och Nackdelar Slutsats

Ja, det är mycket som kommer till tycke och smak precis som med allt annat här i världen. För egen del så gillar jag både alox och klassiska plastsidor. Som EDC så är det modeller med plastsidor som används mest, Rambler och Huntsman får tveklöst mest ficktid.
Men vid festligare tillfällen då jag vill ha en lite tjusigare fickkniv är det alltid en Cadet som är det tveklösa valet. Det är en riktig gentlemannakniv som är diskret, snygg och kompetent till vardagsuppgifter.

Alla Victorinoxknivar och tillbör som vi säljer på Slims.se hittar ni genom att KLICKA HÄR!

Ett svar på ”Victorinox Alox Fördelar Och Nackdelar”

  1. Ja, smaken är som röven, klöven!
    Vi hamnar dock på samma skinka. Gillar båda, men vid olika tillfällen. Ganska precis samma som ovan faktiskt. Nu måste jag kolla in den där Evoke 🤔

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *