Batterier, ett ont måste och något man absolut ska se till att ha ett gäng i reserv för en god krisberedskap!
Elektroniken vi använder blir allt mer avancerad. I takt med att våra prylar kan prestera mer så behövs det även mer kräm i våra batterier. Samtidigt blir många av våra apparater allt mer energieffektiva…
Vad bör man ha hemma när det kommer till krisberedskap och prepping?
EDCbloggen funderar, skrockar och delar våra tankar kring batterier och grejerna vi har i vi vårt sortiment på Slims.se
Vanliga batterier, AA och AAA… 18650 också?
Det som alltid setts som standardbatterier är ju ficklampsbatteriet AA. Det har återfunnits i massor av våra vanligaste elektronik och fjärrkontroller. Senaste åren är det AAA som tagit över förstaplatsen. Inte minst i fjärrkontroller där man förr hade ett par stycken AA återfinner man som regel endast ett eller två AAA. Det finns en fördel med dessa batterier, tillgängligheten! I princip varje hushåll har ett par hemma och man kan köpa sig en 10-pack i nästan varje butik. Men när det kommer till lite mer energikrävande (i detta fallet tänker vi på ficklampor) börjar 18650-batterier bli tämligen vanligt.
Viss elektronik kan i nödfall drivas på 2 stycken CR123 istället för ett 18650, som regel med mindre prestanda.
Uppladdningsbara batterier eller inte?
Vi förespråkar definitivt att man kör med uppladdningsbara batterier!
MEN, som ovan nämndes så är det en enorm fördel med att kunna få tag på vanliga batterier. Dessa brukar inte kosta några större summor och man kan ha ett bra gäng på lager. Rätt förvarade så har batterier en lång hållbarhet, torrt, mörkt och svalt är det som gäller. Som en del av en klok krisberedskap, är det klokt att preppa lite batterier.
Val av laddare
Det är även klokt att tänka till hur man kan ladda sina uppladdningsbara batterier vid en krissituation. Då funkar det inte att ha en laddare som bara är tänkt för det vanliga elnätet, det kommer inte finnas någon el i vägguttaget. Då är det klokt med en powerbank eller två. En laddare som går att koppla till denna (finns även laddare som funkar på omvända hållet, ditt 18650-batteri blir din powerbank genom laddaren). Att kunna ladda sina batterier i bilen, eller via en solcellsladdare är väldigt bra. Det finns även smarta batterier med en inbyggd USB-port, här snackar vi en riktig smart lösning! Allt som krävs då är någon form av energikälla med en USB-port!
Vad är ett batteri med mycket kraft?
Det finns lite olika värden att kika på när man ska välja batteri.
Först är det Volt, ett batteri i formatet AA och ett AAA brukar i absoluta flesta fallen vara på 1,5 Volt.
Ett 18650-batteri ligger på 3,6 V.
Det man sedan ska kika på är hur länge det (i teorin) är tänkt att det fulladdade batteriet ska leverera kraft.
Detta mäter man i milliamperetimmar som förkortas mAh.
Ju högre detta talet är ju mer kraft ligger lagrad. Ett högt pris brukar definitivt vara det som också talar om att det är ett batteri med mycket kraft och bättre kvalité.
Samma sak gäller för bilbatterier, ska man ha en god krisberedskap till sin bil ska man ha ett bilbatteri med högt MHa-värde.
Kvalité eller billiga batterier från Kina?
För det första, mellersta och sista – köp inget konstigt skräp ni inte har en susning om vad det egentligen är!
Ett bra batteri från ett känt varumärke presterar inte bara bättre, det är ett batteri som gått igenom en jätteprocess. En process ör att bli så bra och så säkert som möjligt! Många batterier som kostar en spottstyvert innehåller inga som helst skyddskretsar. Utan skyddskretsar kan det sluta hur illa som helst. Ett batteri som blir för varmt eller inte fungerar som det är tänkt måste skydd som bryter laddningen om något felar.
Lithium som finns i många batterier är ett otroligt brandfarligt ämne. Det finns en mycket god anledning till varför man inte får flygfrakta vissa typer av batterier – blir det fel så blir det katastrof.
Den katastrofen med explosion och brand vill man inte ha i sitt hem och definitivt INTE i handen eller i fickan.
Batterier och laddare hittar ni i HÄR vår webbutik Slims.se!