EDC-recension: Böker Plus Nano!

Den amerikanske knivmakaren och designern Dave Curtis är mannen bakom denna stora lilla kniv Böker Plus Nano!
Kniven har cirkulerat i EDC-sammanhang och på Instagram i flertalet år, men intresset för den verkar inte avta – tvärt om!
Kniven har förrutom i svindyrt originalutförande släpps i flera omgångar, med såväl olika blad, låsning och färger.
Jag hade själv turen att få tag på den högst gröna varianten med frame lock (givetvis kunde jag inte låta bli att skaffa ett exemplar i svart heller)!

Böker Plus Nano

Vad är det då som gör Böker Nano så speciell?

Ja, först och främst skulle jag säga tyngden!
Tyngd är något som jag personligen uppskattar väldigt mycket, särskilt på små knivar!
Med sin blygsamma storlek på 12,1 cm i utfällt läge så känns 80 gram väldigt koncentrerat. Formen på handtaget är väldigt bekvämt, t.om. för mig med stora händer så känns det som att man håller i en mycket större kniv än vad den lilla Nanon är.


Då den är rejält byggd så har jag inte varit rädd för att använda den flitigt.
Att varianten jag har (och den som finns i webshopen just nu) har frame lock gör att iaf jag vågar använda den lite hårdare.
En slip joint som saknar låsning är för mig endast till för att skala ett äpple eller öppna ett brev. Knivar utan låsning innebär en onödig skaderisk, en risk som är alldeles för stor i mitt tycke

Böker Plus Nano baksidan!

Om huruvida den är lätt att öppna eller ej har det träts otaliga rundor om. Som med alla verktyg så har även denna en inkörsperiod innan den är precis som man vill ha den. Jag kan inte säga att jag tyckt den varit svår att varken öppna eller stänga, jag är snarare imponerad över hur fräsch den är i sitt funktion trots friskt användande. Samma sak med knivens klämma.
Det är en av de bättre jag haft på en liten kniv, den sitter som en smäck i ficköppningen!

Bladet är tillverkat av stålet 440-C som är ett av de stål som Böker använder sig flitigt av. Det är ett stål som i mitt tycke duger mer än väl, det håller skärpan skapligt och är lätt att strigla upp om det behövs.

Ja, är man inte förtjust i småtrubbiga knivar så är detta inget man ens sneglar åt.
Jag är inte jätteförtjust i långdragna former och hade aldrig tillfälle att lägga vantarna på en Böker War Toad. Böker Plus Nano är väl så nära man kommer den gamla krigspaddan, close bout no toad.
Att Nanon är kort och förhållandevis hög gör den väldigt kompetent på när det kommer till att kunna dela saker. Det tjocka bladet på 2,8 mm gör att man lätt kan lägga lite tyngd och hjälpa till utan att vara rädd att den viker sig.

Och formen då?

Slims.se Böker Plus Nano
Liten men tuff <3

Böker Nano är en prisvärd kniv som inte gräver något djupare hål i plånboken.
Om man gillar en produkt ska man se till att köpa den när den finns, jag önskar att jag hade slagit till på en orange i samma veva som den fanns… (kanske någon där ute har en som vill byta ägare!?)
Men man lär sig på att vara efterklok, faktiskt!
Jag kommer med all förhoppning inte göra samma miss nästa gång jag får chansen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *