Fenix E18R en perfekt ficklampa för Everyday Carry!

Fenix Lightning USA är ett riktigt favoritmärke för mig! Jag var frälst i samma sekund som jag fick hem min TK15UE för ett par år sedan. Jag var på jakt efter en välbyggd lampa med mycket lyskraft och av hög kvalité. Efter ett bra tag av klassisk EDC-forskning bland obskyra bloggar och forum så fann jag Fenix. Det var inget snack om att detta skulle vara det första varumärket av ficklampor som vi skulle ta in i sortimentet!
EDCbloggen ger sig på en recension av en en liten snygging med bra fräs!

Fenix E18R som EDC ficklampa finns att köpa på Slims.se!
Liten men tuff!

E18R är mycket mer än bara snygg design!

Ni har nog sett E18R figurera på bilder under senare åren. Antingen som huvudperson eller som en del av en EDC pocket dump på Instagram. Det första som är påtagligt är ju villhöver-faktorn, den är ju skyhög redan vid första anblick!
En liten, knubbig, svart ficklampa med kopparfärgade detaljer – you had me at hello!
Försedd med ett rejält clip är den lätt att bära i ficköppningen eller fästa den i väskfickan. Ett rejält clip har även funktionen att lampan ligger still när man lägger ifrån sig den, inget rullande!

Fenix E18R har ett rejält clip och är som synes magnetisk!
Rejält clip, smart magnetisk botten!

Smarta funktioner ihop med snygg design!

On/off-knappen är genomtänkt, dels är den väldigt låg vilket både är snyggt och medför att den inte trycks in oavsiktligt. Men här har Fenix verkligen tänkt till med både livrem och hängslen! Mycket genomtänkt har Fenix nämligen försett den med en lite krets som gör att okynnestryckande i fickan försvåras. Man måste nämligen vara lite mer aktiv med tryckningen för att den ska tändas med ett konstant sken. Annars blinkar den bara till för att sedan släckas – supersmart då man inte slösar batterier (eller får en väldigt varm lampa i brallan)!

Magnetisk laddning och magnetisk botten

Inte helt sällan när man skaffar sig en snygg pryl så har något annat fått stryka på foten – men det är på insidan som det börjar bli riktigt bra!
En ny favorit är magnetisk laddning, väldigt smidigt!
Jag har inget emot att plocka ut batterier och sätta dem i en batteriladdare. Men det är något visst med en produkt som har inbyggd laddare – så länge man kan plocka ur batteriet får jag tillägga! Detta fungerar utmärkt på Fenix E18R, superlätt att ladda och man kan lätt även byta batteri. Ett uppladdningsbart ARB-L16-700P Li-ion ingår när man köper den, mycket tacksamt!
Att kunna byta batteri i väldigt viktigt, man måste kunna ha med sig ett par stycken i back up! I nödfall går det att köra ficklampan på icke uppladdningsbara CR123A vilket mer eller mindre är en ny standard för energikrävande lampor!

Fenix E18R med magnetisk laddkontakt!
Snyggt och smidigt med magnetisk laddkontakt!

Laddkabeln som ingår är dock ganska så kort vilket är lite störande. Det funkar bra om man ansluter den till datorn och har nära ner till bordsytan. Men om man ska ha laddare i vägguttaget så är korta sladdar väldigt störiga, man får hämta en stol att lägga den på och… ja ni vet, det kan bli lite störigt!

Med Fenix E18R medföljer magnetisk laddkabel!
Välgjord men aningen kort magnetisk laddkabel.

Utöver att ha magnetisk laddning så har Fenix E18R även magnetisk botten, en riktig höjdare! Om man behöver ha båda händerna fria när man ska arbeta så är ju en pannlampa att föredra. Sen är det är kanske inte så vanligt att man kör sin pannlampa som Everyday Carry, då är det inte dumt att ha en magnetisk botten. Så länge det finns en yta av järn så kan man sätta sin lampa där. Perfekt om man ska slå en kik under motorhuven eller krälar runt vid ett element och behöver ljus!

Liten lampa med mycket kräm – 750 lumen!

Cree XP-L HI LED är namnet på LEDen som man satt i E18R. Då jag inte är någon elektriker eller tekniskt orakel så säger detta inte särskilt mycket.
Att den ger rejält med ljus, det kan jag gladeligen skriva under på!
För den som vill se rörliga recensioner så ligger det även en hel del vittnesmål i videoform på YouTube.
750 lumen, på riktigt?
Ja, det är såklart svårt att mäta vad som verkligen är glädjesiffror om man inte har någon egen utrustning för detta.
Men en sak är säker, DET ÄR BRA TRYCK I DEN LILLE RACKAREN!
Fenix E18R har 5 ljuslägen:

  • Turbo: 750 lumen
  • High: 150 lumen
  • Med: 30 lumen
  • Low: 5 lumen
  • Strobe: 750 lumen (ej bekräftat, men troligtvis då starkaste läget brukar vara strobestandard.)


Överlag kan man vara ganska säker på att man får ljusstyrkan man betalar för när det kommer till ficklampor från stora märken som Fenix.

Tekniska specifikationer för Fenix E18R

Längd: 60mm
Diameter: 20mm
Huvud: 21mm
Vikt: 33 gram (utan batteri)
Länk till tillverkarens hemsida.

I förpackningen medföljer:
* E18R
* Uppladdningsbart batteri ARB-L16-700P Li-ion
* Magnetisk laddkabel
* Extra o-ring
* Lanyard
Detta var hur förpackningen såg ut 2019.06.07 och kan ev. ändras i framtiden
och skilja mellan utgåvor.

Ja, en grym liten lampa är min sammanfattning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *