Stormlykta från Feuerhand

En av våra absoluta största storsäljare på Slims.se är Feuerhand stormlykta 276. Lyktan är en riktig outdoorklassiker världen över. Det långa namnet är Feuerhand 276 Baby Special. Babynamnet kommer troligtvis från att det är den första lyktan som var lite mindre och smidigare för civilt hemmabruk. Andra dåtida tillverkare gjorde bjässar som inte var särskilt smidiga och mer ämnade åt att lysa upp större lokaler och användas i industrisammanhang.

Bild på Feuerhand 276 Stormlykta från Slims.se Instagram
Produktbild från Slims.se

Användningsområdena är många, Feuerhand 276 har agerat stallykta, tomtelykta, campinglykta, krisberedskapslykta, uteplatslykta, myslykta, strömavbrottslykta… ja, det är en mångsidig lykta! =) Lyktan på bilden är tillverkad av förzinkad plåt, men finns i fler färger som vi kommer att ta hem inom kort.
Att skaffa sig en fotogenlykta är en klok investering, på många vis. Förutom att vara en tidlöst populär, gemytlig inredningsdetalj som aldrig går ur tiden så fyller den många funktioner. Som vi tidigare skrivit om när det kommer till krisberedskap så är en lykta en trygghet. Den skänker både värme och ljus, något som vi tar för givet så länge vi har fungerande eltillförsel.

Feuerhand – sedan 1893

Företaget startade sin verksamhet för över ett sekel sedan i tyska Beierfeld.
Det började som ett sidospår för en rörmockare på 1870-talet och utvecklades 1893 till att bli en renodlad produktion av lyktor. 1918 tog det verkligen fart, störst i världen på stormlyktor, en titel som står sig än idag. Tillskillnad från många andra industrier så är detta en produkt som inte valt att outsourca sin produktion till Asien. Stormlyktorna tillverkas fortfarande i sitt ursprungsland och med det får man fortsätta stämpla Made In Germany!

Är det säkert att använda en stormlykta?

Om man använder sin stormlykta rätt så är den inte särskilt farlig, inte farligare än ett stearinljus. Tvärt om så kan den till och med vara säkrare än ett ljus då lågan är bakom härdat glas.
Först och främst så ska man använda rätt bränsle. Feuerhand 276 är enbart gjort för att eldas med lampolja eller fotogen, absolut inget annat bränsle får användas!
Som med alla andra öppna lågor så måste man hålla koll på sin omgivning, lyktan blir varm och skall placeras på ett ställe och sätt så att inget kan antändas av värmen. Något man måste tänka lite extra på när man har sin lykta i tältet, vindskyddet etc.
Eld slukar syre, så lyktor ska inte användas i ett så pass trångt utrymme att syrenivån kan bli kritiskt låg.

Nöjd kund som fotat sin Feuerhand 276 fotogenlykta som köpts från Slims.se
Bild från nöjda kunden Dan som köpt sin Feuerhand 276 från Slims.se

Given del av prepping

Världen över är detta en produkt som bulkas i prepperförrådet, en mycket klok idé!
Att skaffa sig en, eller flera stormlyktor är alltid smart.
Det är en billig produkt, den är tämligen oöm och den ger mycket trygghet. Att ha minst en ljuskälla som sprider omgivningsljus och som är helt oberoende av el är ett måste i all krisberedskap.
Så för den som precis börjat bygga, trygga och preppa – skaffa två stormlyktor, några extra vekar och ett par liter lampolja/fotogen! Det finns gott om reservdelar, allt från reservglas, brännare, vekar och bränslelock så det är även en klimatsmart produkt. Det krävs väldigt mycket för att den ska bli obrukbar, det kan otaliga äventyrare intyga.

Ni hittar Feuerhand Stormlykta 276 i vår webbutik Slims.se!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *