SE UPP FÖR KNIVKOPIOR!

Problemet med kopierade varumärken har alltid funnits, knivbranschen är inget undantag. Inte helt ologiskt så är det inget som direkt drabbar billigare märken och modeller. Knivkopior återfinns främst bland välkända och dyra knivar, man blir som regel rejält blåst när man råkar ut för så kallade clones (kloner).
Sättet att luras på är ganska simpelt, men ack så smart. Man väljer som regel modeller och märken som har en väldigt typisk form/färg/logga som man vet att köparen stirrar sig blind på. Har man bara fått till typiska grunddragen till ett kanonpris så är dealen i princip klar! Märkena som jag sett mest och flest av är inte helt otippat Spyderco och Benchmade, även svenska Fällkniven har varit väldigt populärt i perioder.

Knivkopior – vad ska man se upp med?

Önskar det fanns en universalguide gällande knivkopior, men det gör det inte. Dagens kopior är otroligt välgjorda, dagens teknik möjliggör otroliga möjligheter att skapa löjligt bra kopior. Man har idag tillgång till samma maskiner och teknik som originaltillverkarna har. Men precis som med allt annat lömskt så är det i detaljerna som svaren finns. Skruvar, fjädrar, material, baksidor, insidor, texter och placeringar av texter brukar vara där man hittar svaren. Har man tillgång att mäta stålkvalité så är det ett kanonsätt, det är inga fina stål som matchar märkningen i dessa knivar. Om man tror att en låda eller förpackning är en garanti för äkta vara så är man helt ute och cyklar. Även dessa kopieras friskt -med stickers, hologram, frigolitinlays, förvaringpåse etc. etc. RUBBET kopieras!

En inbromsning av nya kopior, men en ökning på andrahandsmarkaden

I och med att PostNord började ta ut avgifter på all rent ut sagt ”fulimport” så har denna minskat markant. Strängare kontroller har stoppat många knivkopior. Detta har slagit hårt, särskilt mot lirare som importerat mängder för att sälja vidare fick sig en rejöl törn. Men det är MÄNGDER med grejer som redan finns här och det kommer nytt när folk plockar hem det från sina utlandssemestrar. Detta skräp dyker i perioder upp på andrahandsmarknaden, där måste man vara extra vaksam. Både Blocket och Tradera är ställen där man tyvärr kan gå på en nit, som tur är finns det många med koll som ser till att anmäla dessa annonser. För det mesta så aggerar respektive portal tämligen omgående, men många blir blåsta att köpa rent skräp för dyra pengar.

Kan man vara säker på vad man får från en svensk butik då?

Tyvärr så finns det inte så mycket man kan göra för att vara 100% säker – mer än att köpa nytt från riktiga återförsäljare!
Vi seriösa handlare får våra grejer från riktiga grossister, inte skumma mellanled.
Är du osäker på en produkt eller en butik, fråga!
Gäller det en begagnad produkt så fråga en kompis om hjälp.
Är ni inte helt 100% säkra, KÖP INTE!
Hittar ni en skum annons – anmäl den för granskning.
Att reda ut en sådan här soppa i efterhand brukar aldrig bli varken smidig eller sluta väl.
Så är det för bra för att vara sant, då är det som regel för bra för att vara sant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *