Victorinox FireAnt eldstål

Victorinox FireAnt eldstål började som en Kickstarter av det amerikanska företaget Tortiose Gear. Succén var mer eller mindre given från första sekund, för såväl FireAnt som FireFly. Men nu går det alltså att köpa hem dessa små eldmyror under Victorinox egna namn!

Victorinox FireAnt eldstål, på bilden är knivarna Huntsman, Spartan och EvoWood S557
Bild: Slims.se
Victorinox FireAnt eldstål, på bilden är knivarna Huntsman, Spartan och EvoWood S557
Bild: Slims.se
  • P.S – Eldstålet FireFly är dock inget som Victorinox har sagt ett pip om… time till tell on that one! =)

Mini Tools

Mini Tools är samlingsnamnet som man gett (i skrivande stund fem olika) verktygen som man sätter i sin knivs korkskruv. Korkskruven har alltid varit en vattendelare som ifrågasats mer än en gång… men för alla ni som inte gillar den – nu har den fått fem fantastiska anledningar till att finnas till! Med ett par snurr så har din korkskruv blivit förvaringsplatsen till ett Mini Tool. Det första och mest populära av dessa är minimejseln, även kallad glasögonmejseln. En liten flatmejsel med grått handtag som man bland annat återfinner redan från början på Victorinox Compact. Annars ett av de vanligaste och mest populära tillbehören till SAK.

Alla tre färgerna man får ihop med den fantastiska Victorinox EvoWood S557!
Bild: Slims.se
Alla tre färgerna man får ihop med den fantastiska Victorinox EvoWood S557!
Bild: Slims.se

FireAnt – världens minsta eldstål?

Om det inte är det minsta så är det definitivt bland minstingarna – ever!
Med en längd på och en blygsam vikt på endast gram så kan man nästan inte tro att det är med i fickan. Tanken är kanske inte att det ska vara eldstålet man använder varje dag, året om… men som en backup är det förträffligt! Som alla andra eldstål så funkar det som så att man drar det mot en metallkant och vips så börjar det stänka jättevarma gnistor. Dessa fångar man upp i ett lättantändligt material och strax har man början på det som ska bli elden!

Handtag av plast som funkar enligt principen ”glow in the dark”

Handtagen har gått grepp och är tillverkade av plast. I förpackningen så får man tre eldstål och alla är i olika färger: grönt, orange och blått.
Det gröna är inte helt oväntat det som har starkast glow in the darkeffekt!

Förpackningen innehåller tre stycken FireAnt och sex stycken specialfnösken!
Bild: Slims.se
Förpackningen innehåller tre stycken FireAnt och sex stycken specialfnösken!
Bild: Slims.se

Korkskruvsformat specialfnöske ingår!

När man köper en förpackning med FireAnt så får man förrutom sina tre eldstål även sex stycken specialfönsken. Dessa är tillverkad av en sorts vax som förrutom att vara lätt, något formbart och med låg vikt även lättantändligt. När man fått fyr på vaxspiralen så brinner den mellan 1-2 minuter, tillräckligt för att baka in den i en större boll med material för att få igång elden. Hur detta vaxet uppför sig över tid ska bli intressant att få veta, risken att det faller isär/kladdar är nog skapligt överhängande. Men att det funkar lika bra som fnöske är jag tämligen övertygad om!

Skapligt lätt att installera

Det krävs inte så mycket för att få med sig sin FireAnt på kniven. Först skruvar man ner vaxet så långt det går, sedan skruvar man ner eldstålet. Som med många Mini Tools så kan man behöva kämpa lite dom första gångerna. Både handtagen och korkskruvarna är lite olika, så vissa passar bättre och andra från första början. Mitt bästa trick är att man skruvar ner vektyget så mycket man kan med bara handkraft. Sedan tar man exempelvis tröjan eller en bit tyg och nyper runt verktyget för att kunna skruva ner den där sista pyttebiten som behövs för att det ska ligga perfekt.

Victorinox FireAnt Eldstål - troligtvis världens minsta eldstål!
Bild: Slims.se
Victorinox FireAnt Eldstål – troligtvis världens minsta eldstål!
Bild: Slims.se

Inga lösa specialfnösken i sikte än

Huruvida det kommer släppas förpackningar med lösa fnösken har inte utannonserats. Min tanke är att man använder specialfnösket när det verkligen krisar, att det är en smart backup. Har man annat att använda innan så är det iaf min första plan.

Victorinox FireAnt eldstål i lager NU!

Victorinox FireAnt eldstål hos Slims.se hittar ni HÄR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *