Vad EDCar en lastmaskinsförare?

Vad EDCar en lastmaskinsförare på ett smältverk egentligen?
Det ska vi alldeles strax få svar på, först ut i denna serie med intervjuer är ingen mindre än den svenske knivmakaren Seved Hjelm!
Seved och jag har pratat en hel del om både knivar och annan EDC de senaste åren. En sak är säker – vi är båda tokiga i ficklampor och hundar!
Jag är ett stort fan av hans fantastiskt fina knivar, skickligt hantverk och ett eget formspråk. Något av det absolut mest underhållande jag ser fram emot på Instagram är när han testar sina nya kreationer. Det är knivar byggda för hårt arbete och det är precis det han visar upp när han ger järnet på buskar och träd! =)

Jag lämnar över tangetbordet till Seved och börjar med en kort presentation

Namn: Seved Hjelm
Yrke: Lastmaskinsförare på ett aluminiumsmältverk
Hemsida: Sevedsknivar.se
Instagram: sevedhjelm

Vad gör du om dagarna och vad EDCar du på jobb?

Jag går 5-skift på smältverket så tidvis får jag en vecka ledigt.
Annars gör jag knivar, jagar och pysslar med hus och trädgård, men mest blir det knivmakande. På jobbet blir det inte mycket EDC prylar. En laddkabel, trådlöst headset…vi får inte ha kniv p.g.a att en skar sej så hon fick sy 🙄😞.

En av Seved Hjelms knivar, top notch!
Ett utmärkt exempel på Seveds fantastiska hantverk.
Såväl formspråk som material är något alldeles extra, hans förmåga att välja absolut top notch trä till handtagen är något jag brukar kommentera – riktigt tjusigt!
Bild: Seved Hjelm

Vad EDCar du när du är ledig?

Hemma blir det destumer. Jag har en uppsjö av lampor varav favoriten är en vinkellampa från Slims.se. Fenix LD15R, en fantastisk lampa – jag har den alltid på mej. Vilket bevisas av att jag tappat bort den 2 ggr 😂 .
Stor sorg varje gång, det är nära att jag köper en ny varje gång 😂.
Så har jag ett gäng Multitools, det jag använder mest nu är ett Victorinox. Ett fint och behändigt verktyg (som jag använde mycket när jag sålde min EDC-kniv).
Jag höll på att bli tokig innan jag gjorde en ny EDC-kniv 😂. Handen var jämt vid bältet och letade efter kniven. Nu har jag ingen EDC-kniv igen (JKLA skit.) Jag gjorde en exprimentslida till kniven som inte ville som jag. Så nu är den en läderskärarkniv, vilket den för övrigt passar utmärkt till. Men jag håller på att bli gråhårig ,så jag måste göra en ny illa kvickt. Sen hade jag en Benchmadeperiod då köpte jag BM-fällisar, så det har jag några. 

Ficklampa, Seveds egentillverkade EDC-kniv och en Leatherman Charge!
Lampa, egentillverkad EDC-kniv och en Leatherman Charge!
Bild: Seved Hjelm


Men EDCandet började faktiskt med att jag hamnade i lampträsket, ganska rejält. Och den episoden som gjorde att jag började köpa lampor var när kompisen och jag letade efter ett rådjur som gick iväg en bit. Naturligtvis på kvällen, så det blev ju mörkt. Så här i efterhand så skulle vi ju åkt hem efter hunden… Ja ja, så gjorde vi inte i alla fall! Kompisen hade ju lampa och det hade inte jag. Så han såg ju vad han gjorde, jag fumlade i mörkret efter honom och snubblade på stubbar och stenar. Det gick ju bra med allt, vi hittade rådjuret. Men jag hade svurit många gånger då vi gick i en nyröjd ungskog. Jag hade många rivsår och blåmärken efter den turen. Då svor jag på att aldrig vara utan lyse igen, och på den vägen är det 😂 . Som många gånger förr så gick ju samlandet över styr, så nu har jag alldeles för många lampor, hahaha! 

Just det ja, det var ju EDCprylar som jag har på mej jag var på!
Oftast har jag två små multitools, ett med sax och ett med en liten tång, en litet pry bar, en tumstock och en skruvmejsel som jag kan byta huvuden på.
Och penna – blir tokig om jag inte har penna!
Har två Leatherman o ett Gerber multitool som jag går runt på. Sen har jag ett antal huggare och slidknivar som jag använder vid jakt. 

Victorinox SwissTool och en av Seved egna knivar!
Victorinox SwissTool och en av Seved egentillverkade knivar!
Bild: Seved Hjelm

Vad är din favoritpryl?

Favoritprylarna nu är vinkellampan och EDC-kniven jag gjorde, men den kniven jag gör nu till mej själv kommer nog bli den nya knivfavoriten.

Har du någon pryl som du inte trodde du skulle använda men som blivit en riktig favorit?

Det är nog skruvmejseln som jag nämnde.

Vad är ditt bästa/värsta eller roligaste minne när du har haft användning för dina prylar?

Ha ha det roligaste var nog när jag var på min andra jaktmark jag hade, 6 mil bort. Sköt ett rådjur, när jag skulle ta ur det så märkte jag att jag åkt ifrån jaktkniven (en bra knivmakare som åker ifrån jaktkniven 😂) I.a.f så letade jag igenom ryggsäcken och hittade en liten, liten Victorinoxfällkniv, jag kunde faktiskt ta ur rådjuret med den!
Så jag flådde faktiskt nästan en hel kronhjort med min lilla EDC förra året, kanske inte optimalt… men ändå inte dålig till det!

Vad står på önskelistan i EDC-väg?

Hm… lampor står alltid högt på listan, kan nog bli en pannlampa faktiskt.

Har du någon fråga du skulle vilja ställa om mig?

– Hur kom du in på EDC?
– Jättekul fråga! Så länge jag kan komma ihåg så har jag haft ett intresse för fickknivar och för ficklampor. Första kniven jag kan komma ihåg var en miniatyrfällkniv med två små blad, varav det ena var knäckt. Den första kniven som jag brukade riktigt mycket var en mindre fastbladare som fick följa med på äventyr nere på stranden. Sen fyllde man en gammal gasmaskväska med tändare, snören, skruvmejslar, ficklampa, pennor, block och små fynd från naturen! Det har alltid varit kul att ha med en massa prylar för oväntade situationer. Att Indiana Jones var min största barndomsidol har nog haft en hel del inflytande!

Ett svar på ”Vad EDCar en lastmaskinsförare?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *