Vad EDCar en arbetsledare?

Vad EDCar en arbetsledare egentligen?
Idag ska vi få bekanta oss närmare med Urban Fjellström, en av mina favoritbloggare! Urbans blogg är en väldigt välskriven och saklig blogg med väldigt intressanta och djupdykande inlägg. Om du inte visste vem Urban var innan, så kommer du garanterat bli sugen efter detta inlägget!

Namn: Urban Fjellström
Yrke: Arbetsledare PEAB Anläggning
Hemsida: urbanfjellstrom.se

Vad gör du om dagarna

Jag arbetar åt PEAB Anläggning med att planera och genomföra arbeten på Trafikverkets vägar. Jag sköter dokumentation, arbetsberedning, beställer tjänster och underhåller dom olika datasystemen som används. 

Mycket av mitt arbete går ut på att vara på plats och själv lista ut vad som ska göras. Jag har ett mobilt kontor i bilen med specialanpassade instrument som används för mina beräkningar. Jag sköter i princip all dokumentation och kommunikation ”på rull”, vilket har medfört att jag måste vara duktig på att planera min dag.

Ready to rumble med Maxpedition!
Bild: Urban Fjellström

Om jag inte har med mig det jag behöver, då finns det inte mycket att göra åt den saken när man är många mil från civilisationen.

Maxpedition NeatFreak!
Bild: Urban Fjellström
Maxpedition NeatFreak!
Bild: Urban Fjellström

Vad har du för EDC-prylar på jobb?

På jobbet så gäller det att vara förberedd på det mesta. Jag är i princip full-kittad med saker som kan tänkas komma till användning. Min Victorinox Cyber Tool L hänger alltid med i sin bältesväska. Den är en del av min grundutrustning som jag väldigt sällan lämnar hemmet utan.

Jag har plåster, huvudvärkstabletter, ansiktsmask och vinylhandskar med mig, där dom sista två är för att säkert kunna träffa underleverantörer, myndighetspersoner och andra jag kan tänkas råka på nu i Covid-tider. Min Maxspedition Micro Pocket Organizer rymmer allt detta, samt en liten Nitecore Tini 2 ficklampa, ett tändstål från Morakniv, ett bryne från Victorinox, en Victorinox Mini Champ och en Civivi Odium för lite tyngre uppgifter. 

En välfylld Maxpedition Mini!
Bild: Urban Fjellström

Detta är troligen den första gången som någon säger att dom har med sig en Civivi Odium för att göra lite större arbeten med, då den är väldigt minimal. Den har dock visat sig vara en riktigt fin kniv och ligger väldigt bra i handen trots sin storlek.

Min Maxpedition Micro Pocket Organizer väska är, på jobbet, en del av min större Maxpedition Neat Freak. Den rymmer batteripack, kablar, solglasögon, pappersnäsdukar, handsprit och även en reservtelefon, om något skulle hända med min primära telefon. Här har jag även ett litet första-förband kit om olyckan skulle vara framme och en multi-funktions-penna från Udarnik. Denna penna fungerar som stylus till touch-skärmar, vanlig penna, glaskrossare, nödkniv och självförsvarsvapen. Hur väl man nu kan försvara sig med en penna. 😁

Alltid redo med en stabil penna!
Bild: Urban Fjellström
Alltid redo med en stabil penna!
Bild: Urban Fjellström

Som sagt gäller det att vara förberedd för det mesta. 

Vad har du för EDC-prylar när du är ledig?

Förutom min Cyber Tool L som väldigt sällan lämnar min sida så bär jag nuförtiden med mig min WE Tool Pry Bar som får agera ”slitvarg” när jag inte vill riskera att skada min Victorinox. Jag har även kompletterat min EDC med en BitVault från Level Gear, där jag kan ha lite huvudvärkstabletter, allergitabletter och andra småsaker. Den har även en bithållare, så att man kan använda den som skruvmejsel om det skulle behövas.

Bit Vault!
Bild: Urban Fjellström
Riktigt smart lösning för att få med sig viktiga mediciner i ett mycket kompakt format!
Bild: Urban Fjellström

Vilken är din favoritpryl?

Min absoluta favorit borde inte komma som någon överraskning, det är min Victorinox Cyber Tool L. Jag har haft den i minst 15 år nu och är min äldsta EDC som fortfarande används dagligen. Fortfarande supernöjd och kan rekommendera den varmt till alla som vill ha ett all-round EDC verktyg för i princip alla situationer. Den fungerar lika bra att göra upp eld med i skogen som att skruva i datorn hemma.

Den tillhör inte den minsta av Victorinox Swiss Army Knivarna, men samtidigt tror jag att det är den mest kompletta. Den har massor av verktyg och funktioner som verkligen kommer till användning, i alla fall för mig personligen.

Har du någon pryl som du inte trodde du skulle använda, men som blivit en riktig favorit?

Pry Bars, mini-kofötter eller vad man vill kalla dessa små hjälpredor för. Detta var ett verktyg som jag trodde skulle användas i några minuter och sedan få ligga i en låda, men tvärt om har min WE Tool fått en permanent placering i mitt EDC kitt, vilket gick väldigt fort. 

Dessa verktyg är fantastiskt smidiga för det mesta man kan tänka sig. Dom är (oftast) små och väger i princip ingenting vilket gör att dom enkelt kan få åka med i fickan eller bältet under dagarna.

Jag använder min WE Tool från WE Knife för att knäcka limmet på kartonger, sprätta tape och andra saker där man annars riskerar att skada fingrar eller naglar. Den har visat sig vara ett verktyg jag använder mer frekvent än i princip allt annat jag äger, hur konstigt det än kan verka. 

Vad är ditt bästa/värsta eller roligaste minne när du har haft användning för dina prylar?

Det finns otaliga historier där mina EDC prylar har hjälpt mig ur jobbiga situationer. En av dom roligaste och faktiskt mest ”skrytsammaste” ögonblick jag minns var en dag när jag höll på att sammanställa ett underlag inför ett video-möte med en kund på jobbet. Det var bråttom och mötet var viktigt för alla involverade. När jag precis var färdig med underlaget så hörde jag svordomar och det var mycket spring utanför mitt kontor. Det visade sig att skruvarna till handtaget på konferensrummet hade släppt, vilket i sin tur gjort att handtaget ramlat in på insidan av dörren. Ingen kunde ta sig in för att ansluta videolänken, vilket givetvis var en väldigt dålig situation.

För att citera en av mina kollegor så hade dom provat allt, men det gick inte att ta sig in. Då dörren var tillverkad av stora delar glas så förberedde sig flera på att antingen krossa glaset eller försöka sparka in dörren. Som en klassisk hjälte gick jag fram till dörren, tog fram min Cyber Tool och använde den stora mejseln i hålet för att vrida om och öppna dörren, en lösning som tog några sekunder. Efter jag öppnat dörren så plockade jag upp alla delar från handtaget från insidan och skruvade ihop det så att allt fungerade igen. 

Victorinox Cybertool L, en sann problemlösare!
Bild: Urban Fjellström
Victorinox Cybertool L, en sann problemlösare!
Bild: Urban Fjellström

Det var mer än en som frågade om vad jag hade för verktyg den dagen. Flera investerade säkert i ett Victorinox verktyg efter den upplevelsen också, förhoppningsvis. 😄

Vad står på önskelistan i EDC-väg?

Jag har funderat över denna fråga länge och väl, men verkar inte kunna hitta något som skulle kunna tillföras på den listan. Jag är en väldigt eftertänksam person när det gäller just EDC och känner att min utrustning är rätt så komplett. Det jag skulle vilja ha är en lite mer multifunktionell Pry Bar, då min WE Tool är lite i simplaste laget, men i övrigt så finns det väldigt lite jag saknar.

Har du någon fråga du skulle vilja ställa om mig?

– Jag är förstås väldigt intresserad om vad du själv har för EDC till vardags, samt om du skulle kunna tipsa mig om något jag inte vet att jag saknar i dagsläget? 😁
– Till vardags så kör jag en tämligen enkel Write-Light-Slice, där innehållet växlar en smula. Men som regel består denna uppsättning av min absoluta favorit-SAK, min grundpelare – Victorinox Huntsman! Jag gör sällan något utan att min älskade Huntsman är med i fickan, den har det absolut mesta av det bästa i ett format som jag älskar! Ficklampan är som regel en Maratac AA av koppar, på nyckelringen hänger även en liten Fenix. I pennväg så varierar det mellan en Fisher Space Pen Bullet av mässing, Hinderer Investigatorpen (har tre olika), eller en Fenix T5-penna!

Något som jag skulle vilja tipsa om är Gerber Shard, en mer prisvärd slitvarg till pry bar är svårt att hitta. Den fullkomligt försvinner på nyckelringen och den är en riktig favorit för många, inkl. mig och frugan! =)

Ett svar på ”Vad EDCar en arbetsledare?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *