Vad EDCar en kock?

Vad EDCar en kock egentligen?
Dagens gäst är kocken Hannu, en kille som jag lärt känna genom Instagram och diverse knivforum online.

Namn: Hannu
Yrke: kock
Hemsida: 090lifestyle

Vad gör du om dagarna

Om dagarna fördelar jag tiden mellan mitt jobb som kock och familjen. Finns det tid över spelar jag discgolf med vänner.

Vad har du för EDC-prylar på jobb?

En kocks arbetsplats kan se ut på många sätt. Jag har hittills hållit mig inom a la carte matlagningen. Det är ett arbete som kräver högt tempo, lagkänsla och öga för detaljer. Problemlösning är vardag och jag försöker kitta mig för att möta alla utmaningar som livet bjuder på utan att tynga ner mig i onödan.

I fickorna har jag en Gerber Mullet, spritpenna, bläckpenna och ett orderblock. Mulleten drar åt skruvar, bänder där det behövs bändas och håller reda på taggen som krävs för att röra sig i lokalerna på arbetsplatsen.

Uppsättning "bra-att-ha" i en stabil organizer från Maxpedition!
Bild: Hannu
Uppsättning ”bra-att-ha” i en stabil organizer från Maxpedition!
Bild: Hannu

När jag var ung var inte penna och papper något viktigt i min arbetsroll. Jag kunde hålla allt i huvudet. Men jag behöver komma ihåg mer nu än då och jag närmar mig 40-strecket. Så jag har börjat anteckna kontinuerligt. Det är något som bitvis spillt över i privatlivet. Så en liten anteckningsbok brukar finnas tillhands även ute i det civila. Mobiltelefonen duger som anteckningsblock i en krissituation men jag märker att jag kommer ihåg bättre ifall jag skriver förhand med penna.

Knivar har en naturlig plats i köket. Genom åren har jag hunnit arbeta med många olika tillverkares knivar. Just nu gör en 33cms Victorinox grovjobbet. Överlag så föredrar jag en längre kniv. Något som räcker för att skära en entrecote eller ryggbiff. Men visst finns det något härligt att hacka grönsaker med en framtung grönsakskniv av cleavermodell. Så min Tamahagane kommer fram ur knivrullen med jämna mellanrum.

Kockknivar, skyddade av en knivrulle!
Bild: Hannu
Kockknivar, skyddade av en knivrulle!
Bild: Hannu

Men det är mycket annat än livsmedel som ska skäras. Om inte annat finns det alltid något lager emballage i plast eller kartong om behöver tas omhand. Och även om jag önskar att jag slapp göra det i service, när det är som stressigast, så har jag lärt mig att man bör vara förberedd. Då gäller det att lita på sin fickkniv. För mig har Spyderco Para3 visat sig vara den mest pålitliga och lämpliga kniven för jobbet. Det viktiga är att jag ska kunna öppna kniven med en hand utan att behöva byta grepp och kniven måste kännas trygg även om händerna är våta.

På vänster handled sitter en Casio f91w. Den billigaste digitala klocka du vågar lita på.

En Classic och två klassiker!
Bild: Hannu
En Classic och två klassiker!
Bild: Hannu

Det viktigaste för mig när det kommer till min jobb carry är pålitlighet och möjlighet att byta ut grejerna allt eftersom jag sliter ut dom. Jag vill aldrig känna att jag hämmas eller inte vågar använda mina grejer fullt ut

Vad har du för EDC-prylar när du är ledig?

På fritiden växlar utrustningen efter humör och dagens agenda. Antingen en sportig Triwa på handleden när jag spelar discgolf eller spenderar tid utomhus med barnen eller en mer dressad Orient Bambino ifall schemat är lugnare.

I fickorna ligger någon av otaliga kombinationer av penna, SAK och skärverktyg. Den gemensamma nämnaren är oftast SAKen. Jag växlar mellan Alox Cadet, Huntsman och Classic. Ofta jobbar Cadeten och Classsicen i par. Huntsman klarar sig på egen hand. SAKens tandpetare har blivit ett måste. Jakten på något att peta tänderna med är något jag kunnat lägga åt sidan. Det var oväntat men jag har verkligen börjat luta mig mot SAKerna när det kommer till tänder, naglar och en del trimning i ansiktet.

Ordning och reda!
Bild: Hannu
Ordning och reda!
Bild: Hannu

Ute på discgolfbanan är Cadeten en given kompis. Nagelfilen används för att slipa ner vassa kanter som uppstår när man träffar träd, stenar och annan terräng. Den filen äter vilken seg och hård frisbeeplast som helst.

Vilken är din favoritpryl?

Victorinox Huntsman, den är nästan alltid med!
Edit: *Mats går ner i ett spontant glädjespagat och hoppas att någon kan hjälpa honom upp inom närmaste timmen/timmarna*

En SAK är aldrig fel!
Bild: Hannu
En SAK är aldrig fel!
Bild: Hannu

Har du någon pryl som du inte trodde du skulle använda, men som blivit en riktig favorit?

Tandpetaren i min Huntsman och Classic. Hade inte insett hur ofta man letar tandpetare!

Vad är ditt bästa/värsta eller roligaste minne när du har haft användning för dina prylar?

Jag cyklar året om. Under den långa norrländska vintern finns alltid en liten burk låsolja med. Och ni kan ju föreställa er vilken räddare av dagen jag var när låset till pulkaförrådet på barnens förskola frusit ihop en morgon!

Vad står på önskelistan i EDC-väg?

Just nu på önskas listan finns en kniv med fast blad så man klarar sig ute i spenaten i sommar.

Har du någon fråga du skulle vilja ställa om mig?

– Jag vet att Huntsman ligger högt i kurs hos dig. Resonera gärna kring den och motsvarande modeller. För och nackdelar. VARFÖR är Huntsman bäst? 
– Haha, ja… det är nog ingen som missat min enorma kärlek till min Huntsman! I mångas tycke så är detta är ganska stor kniv, men i mina ögon är den så lagom den kan bli. Jag älskar att ha med mig möjligheter att lösa många uppgifter. Hutsman är i mina ögon den perfekta problemlösaren, sett till sin storlek som är helt perfekt för min hand. Klart att jag inte hade bangat några verktyg till, men då blir det lite väl tungt och även lite väl stort i handen. Sett till behov är sax är ett måste, likaså tandpetare, pincett, ett rejält knivblad och även en såg. Sågen har inte åkt fram många gånger, men det är ju en galet bra såg! Den SAK av något mindre modell som jag kommer testa på härnäst är klassikern Compact!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *