Guide – byta skållor på din Victorinox!

På allmän begäran, här är en guid till hur man byter skållor på sin älskade SAK! Modellen som vi ska byta på är en Victorinox Huntsman på 91 mm, världens bästa EDC-kniv! Och till vår hjälp har vi inget mindre än… EN ANNAN HUNTSMAN! Visst är det härligt att jag är så extremt oförutsägbar va? =)

Val av skållor

Det finns förrutom ett gäng färger, även lite olika material och så kallade plusskållor som även har plats för den trycksatta bläckpennan. Till detta bytet tog vi det mest basic som finns, röd cellidor. Förrutom skållorna lägger vi även till två tillbehör, rostfri nål samt minimejsel som är kanon till glasögonskruvar.

Allt som behövs för att byta skållor på din Victorinox!
Bild: Slims.se
Allt som behövs för att byta skållor på din Victorinox!
Bild: Slims.se

Förberedelser

Det du behöver är något att bräcka med, i detta fallet blev det det lilla knivbladet på min beaterkniv. I normalfallet så vet ni vad vi alltid predikar – knivar skär, inget annat! Men i detta fallet är det lilla knivbladet svårslaget, och det är inga stor krafter som ska till. Det är mer en knyck åt sidan än att man böjer hela kniven likt en kofot. Om man vill så kan man lägga kniven i varmt vatten några minuter, detta underlättar avtagande av skållorna som sitter på. Räkna inte med att skållorna du plockar av kommer att klara sig, risken att dessa spricker eller tappar formen är sky high.

Några ord om säkerhet

Det är väl egentligen bara momentet när skållorna ska av som är lite farligt om man slinter, man kan skada både sig själv och kniven. Ett annat riskmoment är om man bänder så skållan splittras eller flyger iväg, då kan man skada sina ögon. Så använd skyddsglasögon, oavsett vad det är som du meckar med – skadade ögon är inget som brukar fixa sig särskilt bra. Det är även en god idé att ha en rejäl handske av läder på handen som man håller kniven med. Slinter man så kan handsken skydda handen från både stick och skärskador.

Lossa skållorna som sitter på

Steg ett är att få in det du skall bräcka med under skållorna som sitter. Detta gör genom att man försöker lyfta skållan lite försiktigt med (i detta fallet) det lilla knivbladet. Här gäller det att ge sig in där spänningen i skållan är som lägst, mellan fästpunkterna där nitningen sitter i. Det lättaste är att börja under Victorinoxsskölden, det är ungefär mitt emellan fästpunkterna. När du fått igenom knivbladet så för du det ner till nitningen på mitten, där tar det stopp. Nu lirkar du försiktigt, drar ut knivbladet lite för att gå runt niten och sedan fortsätta ner till den nedersta niten. Väl nere när lirkar du tills skållan ploppar ur sitt fäste. Sedan återvänder du till mitten och till toppen för att helt lirka loss skållan.

Snabbare men mer brutalt sätt att lossa skållorna

Man kan även lossa skållorna med en liten skuvmejsel som man kör ner i facket för tandpetare/pincett. Detta sättet är snabbt men lite mer brutalt och kan göra märken på knivens metalldelar. Passar bra för den som tycker det är lite läskigt att lirka in något vasst under skållorna. Men det passar sig mindre bra om man ska ha transparenta skållor där innandömmet syns. Sålänge man inte bänder så allt blir skevt är detta ett sätt som funkar finfint.

The naked SAK

Nu har du framför dig det man kallar för en Naked SAK (det är förövritgt sjukt coolt att köra sin SAK utan skållor, även om det inte är supergött grepp… men det e coolt!). Om din kniv är gammal och samlat på sig en massa smuts så är det ett kanontillfälle att göra riktigt rent. En tandborste, varmt vatten och diskborse är det som gäller om du inte har en ultraljudstvätt. Bort med all gammal olja och smuts, kniven ska vara helt torr när det är dags att sätta dit dina nya skållor.

Såhär ser en "naken" Victorinoc ut! =)
Bild: Slims.se
Såhär ser en ”naken” Victorinoc ut! =)
Bild: Slims.se

Skydd mot repor

Det är nu dags att sätta dit dina nya skållor. Här är det både försiktighet och lite bestämd och välriktad kraft som gäller. Det första som görs är att man lägger den nya skållan på något mjukt och rent, i detta fallet en microfiberduk. Duken är till för att skydda skållorna mot repor samt skydda den när den utsätts för tryck.

Sedan placerad du din nakna kniv på skållan för att sedan lägga dig den andra skållan. När du ser att allt ligger som det ska så viker du ihop duken. Det går att pressa ihop kniven med handkraft, men det blir sällan helt perfekt.

Istället så knallar vi bort till den gamla snickarbänkens skuvstäd. Ett skruvstäd fördelar trycket jämt och fint, men var försiktig – för mycket tryck kommer spräcka skållorna.

När Victorinoxgurun Felix Immler byter skållor

Här nedan finns ett YouTubeklipp när allas vår Victorinoxguru Felix Immler byter skållor på en 91 mm’s SAK:

Packed up and good to go!

Sådär, då var denna Huntsman klädd i rött och redo för nya äventyr! Det man kan göra utöver skållbyte är att man byter till tandpetare och pincett i annan färg. Det finns även en uppsättning med andra minimejslar än det plattmejsel vi använde här.

Alla storlekar, material och olika färger av skållor till Victorinox hittar ni HÄR!

Ett svar på ”Guide – byta skållor på din Victorinox!”

  1. Tusen tack för en mycket instruktiv beskrivning över byte av skållor, sido skydd på Victorinox fällkniv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *