Victorinox höjer sina priser

Victorinox höjer sina priser, rejält!
Vad som ligger bakom detta beslutet är dock inget som jag kan ge ett bra svar på.
Som med allt annat så är det den där inflationen, den där svaga kronan, den där dyra elen om ger den där dyra produktionen… och råmaterialen som gått upp i pris!
Ja, precis som med allt annat just nu så blir gröten bara saltare och saltare.

Men beror det på det där allmänt kassa världsläget som höjer allt annat, eller försöker man höja märkets status?
Eller är det en mix av båda som bara känns som att det kommer extra olägligt?
SPOILER ALERT – detta inlägget kommer inte ge några svar, troligtvis bara fler frågetecken.

Ingen bestämd procentsats

Vad som gör att vissa knivar blir dyra och andra riktigt tokdyra finns det heller inget bra och/eller raka svar på. Priserna har justerats senaste dagarna och är ett jättejobb som kommer pågå ett tag framöver.
Exempelvis så kommer en SwissChamp att gå upp från 999:- till 1599:-
En Classic knallar upp med en dryg hundring, samma med Jetsetter och Rambler.
SwissTool Spirit MXBS kommer sluta på brutala 3100:- vilket nog gör den till det dyraste tångbaserade multiverktyget på marknad.
Dagarna då Victorinox var prisvärt ser tveklöst ut att vara long gone.

Dyrt, eller har vi bara varit bortskämda?

Ja, det är också en point of view som man kan meditera över. Hur man än vrider så får man ju sjukt mycket kniv för pengarna, med väldigt fina garantier. Man vet vad man får när man köper Victorinox, det är produkt som man kan sälja med både stolthet och trygghet. Det finns ju definitivt fler som gör multitools, men får man lika mycket där?
Utan att peka på några enskilda tillverkare så finns det ju snarlika produkter där man betalar mer men får betydligt mindre för pengarna. Oavsett så är detta något som kommer som en smäll som kommer ta en stund att kvickna till ifrån.

Förändringar i sortimentet

Ett gäng modeller försvann vid årskiftet, jag jobbar just nu med att försöka lista dessa och det kommer ett separat inlägg när detta är klart. Det pratas om att allt vad 84 m.m och Evolutionmodellerna kommer försvinna helt detta året. Förra året dök det inte upp några limiterade Classics med trycka motiv, något som varit ett populärt samlarområde. 2021 verkar vara året då detta tog slut med den förvisso sjukt fina serien Patterns of the World. Classics för standardsortimentet är något man satsat stenhårt på senaste två åren. Så det försvinner mer än vad det presenteras nytt. Det har inte flaggats om något direkt nytt i mellanstorlekarna, dock har man hintat om ett nytt verktyg för att öppna lådor… men det är inte en pry bar.

Victorinox höjer sina priser, men kommer märket finns kvar i shoppen?

Victorinox höjer sina priser vilket tyvärr sänker tillgängligheten. Det finns inga planer på att skrota Victorinox i webshoppen, i alla fall inte helt och inte i nuläget. Men det kommer definitivt inte vara tillgängligt i den utsträckningen som det varit senaste åren. Det kommer inte gå att lagerhålla lika mycket och det kan vara som så att en del modeller faktiskt får stryka på foten. Man får göra som med allt annat, man får ta en dag i sänder och se vad som händer. En positiv grej är att årets Limiterade Alox snart är här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *